اندروید محبوب‌ترین سیستم‌عامل موبایل در سراسر جهان است. از زمان عرضه در سال ۲۰۰۸ تا امروز این سیستم‌عامل بیش از حد تغییر کرده و در حال حاضر سیستم‌عامل اصلی تعدادی از بهترین گوشی‌های هوشمند در جهان است. اما به نظر شما چه چیزی باعث محبوبیت اندروید شده و چه مشکلاتی دارد که باید رفع شود؟ امروز در موبایلتو به بررسی مزایا و معایب سیستم عامل اندروید می‌پردازیم تا این پلتفرم را بهتر بشناسید. با ما همراه باشید 😊

مزایای سیستم‌عامل اندروید ؛ پنج مزیت گوشی‌های اندرویدی

مزایای استفاده از گوشی هوشمند اندرویدی عمدتا به نیازهای فردی برمی‌گردد، اما مزایای کلی این گوشی‌ها در ادامه آورده شده است. 

۱. می‌توانید برنامه‌ها را خارج از پلی‌استور دانلود و نصب کنید

اگر برنامه مورد نظرتان را در گوگل‌پلی استور (Google Play Store) پیدا نکردید، می‌توانید با توجه به مدل دستگاه خود و با چند ضربه روی گوشی هوشمند، برنامه را از وبسایت‌های دیگر پیدا، دانلود و نصب کنید. داشتن یک گوشی هوشمند اندرویدی به شما آزادی کامل می‌دهد و می‌توانید برنامه‌ها را از منابع دیگری به جز گوگل‌پلی دانلود و نصب کنید. بنابراین به نصب بهترین برنامه‌های اندروید در پلی‌استور محدود نیستید و می‌توانید از وبسایت‌ها و منابع شخص ثالث هم استفاده کنید.

وبسایت‌هایی مثل APKPure.com و APKMirror.com خوب هستند و جزو فروشگاه‌هایی هستند که برنامه‌ها را به صورت امن در اختیار کاربران قرار می‌دهند و می‌توانید برنامه‌ها را روی تمام دستگاه‌های اندرویدی نصب کنید. 

سیستم‌عامل iOS به شما اجازه نمی‌دهد از منابع ناشناخته برنامه دانلود کنید، بنابراین همیشه با آنچه که اپل برای شما در نظر گرفته محدود خواهید بود و نمی‌توانید برنامه‌های ناشناس دانلود کنید. البته این گزینه اگرچه باعث محدودیت می‌شود، اما باعث امنیت بالای این سیستم‌عامل هم می‌شود.

۲. پر از نوآوری‌های سخت‌افزاری است

دستگاه‌هایی که با سیستم‌عامل اندروید ارائه می‌شوند، پیکربندی‌های سخت‌افزاری بی‌شماری دارند. شما می‌توانید پردازنده، ظرفیت باتری، مقدار رم و فضای ذخیره‌سازی مختلف را انتخاب کنید و هم‌چنین می‌توانید گوشی‌هایی را انتخاب کنید که از کارت حافظه جانبی هم پشتیبانی می‌کنند. 

گزینه‌هایی وجود دارند که طیف گسترده‌ای از گوشی‌ها با ابعاد، مدل‌ها و مجموعه ویژگی‌های مختلف را پوشش می‌دهد. بیشتر نوآوری‌های سخت‌افزاری از اندروید زاده می‌شود، از جمله گوشی‌هایی با نمایشگر خمیده، اسکنر اثر انگشت روی صفحه و دوربین‌های سلفی پاپ‌آپ!

۳. فضای ذخیره‌سازی قابل ارتقا دارند

با توجه به اینکه اکثر گوشی‌های اندرویدی فضای ذخیره‌سازی قابل ارتقا دارند، پر شدن این گوشی‌ها مشکلی نخواهد بود. با استفاده از کارت حافظه جانبی می‌توانید به راحتی فضای ذخیره‌سازی گوشی خود را ارتقا دهید و تعداد زیادی برنامه، بازی، عکس یا فیلم را در گوشی‌تان ذخیره کنید. البته همه گوشی‌هایی که جدیدا تولید می‌شوند از حافظه جانبی پشتیبانی نمی‌کنند. گوشی‌هایی مثل Galaxy S21 امکان اضافه کردن کارت حافظه جانبی ندارند. هنگام خرید مطمئن شوید گوشی شما این قابلیت را دارد. 

۴. امکان اضافه کردن ابزارک (Widgets) دارد

ابزارک‌ها برای برنامه‌ها یا اطلاعاتی هستند که می‌خواهید بلافاصله به آن‌ها دسترسی پیدا کنید؛ برنامه‌هایی مثل تقویم و یادآورها، پیش‌بینی وضعیت هواشناسی، عناوین خبری و موارد دیگر! برخی از این ابزارک‌ها برای کسب سریع اطلاعات هستند، برخی دیگر کنترل‌های مناسبی برای برنامه‌های مدیا و رسانه در اختیار شما قرار می‌دهند.

اگرچه گوشی‌هایی با سیستم‌عامل iOS هم ابزارک دارند، اما این قابلیت در گوشی‌های اندروید بسیار پیچیده‌تر و کامل‌تر است. این ابزارک‌ها به شما امکان می‌دهند در کمترین زمان و به راحتی اطلاعات مورد نظرتان را به دست آورید.

۵. برندها و مدل‌های زیادی برای انتخاب وجود دارد

همان‌طور که می‌دانید، اندروید یک سیستم‌عامل است که طیف گسترده‌ای از برندها و مدل‌ها را در سراسر جهان پوشش می‌دهد. به این معنی که طیف گسترده‌ای از انتخاب‌ها وجود دارد که می‌توانید از میان آن‌ها گوشی مورد نظرتان را انتخاب کنید. 

هر برند سخت‌افزار و ویژگی‌های متمایزی دارد که برای مارکت و اهداف تجاری در بازارهای مختلف ارائه شده‌اند. ابعاد، فضای ذخیره‌سازی، وضوح دوربین، طول عمر باتری، سبک، طراحی و غیره! فرقی نمی‌کند بودجه شما چقدر باشد، اگر می‌خواهید یک گوشی اندرویدی داشته باشید، حتما گزینه‌ای وجود دارد که بتوانید آن را بخرید. 

معایب سیستم‌عامل اندروید ؛ پنج عیب گوشی‌های اندرویدی

در قسمت اول مقاله مزایا و معایب سیستم عامل اندروید به معرفی مزایای گوشی‌های اندرویدی پرداختیم، اما این گوشی‌ها معایبی هم دارند که در این قسمت قرار است درباره آن‌ها صحبت کنیم. دانستن معایب استفاده از گوشی‌های اندرویدی ممکن است شما را از خرید این گوشی‌ها منصرف کند. در ادامه با ما همراه باشید.

۱. کیفیت سخت‌افزار یا خیلی خوب است یا خیلی بد

وقتی صحبت از انتخاب می‌شود، ممکن است فکر کنید «هر چه بیشتر، بهتر!». اما در واقعیت چنین نیست و گستردگی بازار گوشی‌های اندرویدی باعث می‌شود سردرگم شوید و ندانید واقعا کدام گوشی برای شما بهتر است. پیدا کردن گوشی هوشمند اندرویدی جمع و جور و محکم که تمام ویژگی‌ها و سخت‌افزارهای مورد نظرتان را داشته باشد، کار سختی است و در بسیاری موارد با وجود ناآگاهی و راهنمایی غلط، دستگاهی می‌خرید که بعدا از داشتن آن پشیمان می‌شوید!

از آنجایی که اندروید با برندهای مختلفی در سراسر جهان مشارکت دارد، حفظ کنترل کیفیت بسیار دشوار است. برندهای زیادی وجود دارند که شاید هیچ‌وقت اسم آن‌ها را هم نشنیده باشید. در مارکت گوشی‌های اندرویدی، گوشی‌ها یا خیلی خوب هستند یا خیلی بد!

برخی از گوشی‌های هوشمند اندرویدی ممکن است یک معامله خیلی خوب به نظر برسند، اما بعد از خرید متوجه می‌شوید اشتباه کردید. عمر بسیاری از گوشی‌های ارزان اندرویدی بیش‌تر از یک سال نیست و محدودیت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری باعث می‌شود این گوشی‌ها ارزش خرید نداشته باشند.

۲. باید حساب گوگل داشته باشید

اگر حساب گوگل ندارید، چرا از یک گوشی اندرویدی استفاده می‌کنید؟ در مقاله مزایا و معایب سیستم عامل اندروید و به خصوص در قسمت معایب این سیستم‌عامل باید بگوییم برای استفاده از تمام امکانات این پلتفرم، داشتن یک حساب گوگل واجب و ضروری است و اگر حساب گوگل نداشته باشید، فقط می‌توانید با این گوشی تماس بگیرید یا پیام ارسال کنید و به پیام‌ها و تماس‌های دیگران جواب بدهید. داشتن اکانت گوگل به شما این امکان را می‌دهد تا برنامه‌های مورد نیازتان را نصب کنید، محتوای مورد نظر را دانلود کنید و کارهایی که می‌خواهید انجام دهید. هم‌چنین برای محافظت از اطلاعات شخصی و محرمانه‌تان باید روی اکانت گوگل بک‌آپ بگیرید.

سیستم‌عامل iOS برای تایید اعتبار فعالیت‌ها از Apple ID استفاده می‌کند و برای ساخت اپل‌آیدی می‌توانید از هر بستر ایمیلی (Yahoo، Gmail یا Outlook) استفاده کنید، پس دستتان بازتر است و آزادی عمل بیشتری دارید. اما از آنجایی که سیستم‌عامل اندروید توسط گوگل ساخته شده، خدمات آن تقریبا به طور کامل به گوگل وابسته است. بسیاری از کاربران با این مورد مشکلی ندارند، اما عده زیادی هم هستند که ترجیح می‌دهند از گوشی‌هایی بدون سیستم‌عامل اندروید و به طور خاص گوگل استفاده کنند.

۳. به‌روزرسانی‌ها قابل اعتماد و کامل نیست

در حالی که اپل سال‌ها از آیفون‌های خود پشتیبانی می‌کند، اما اکثر دستگاه‌های اندرویدی حداکثر یک یا دو به‌روزرسانی جامع سیستم‌عامل را دریافت می‌کنند. بسیاری از مدل‌های ارزان‌قیمت حتی همان یک یا دو به‌روزرسانی را هم دریافت نمی‌کنند. 

اگرچه به‌روزرسانی‌های سیستم‌عامل بسیار خوب است، مشکل بزرگ‌تر این است که گوشی‌ها دیگر به‌روزرسانی‌های امنیتی را دریافت نمی‌کنند و شاید هیچ‌وقت ارتقا پیدا نکنند. اندروید ماهانه به‌روزرسانی‌هایی دارد که آسیب‌پذیری و حفره‌های امنیتی را رفع کند. بعضی از تولیدکنندگان گوشی‌های موبایل هر یک یا دو ماه این به‌روزرسانی را انجام می‌دهند، اما اگر گوشی شما دیگر به‌روزرسانی نشود، می‌تواند به سرعت به یک خطر امنیتی تبدیل شود!

۴. تبلیغات در برنامه‌ها بسیار زیاد است

مورد دیگری که کاربران را آزار می‌دهد، تبلیغات پاپ‌آپ بی‌شمار در برنامه‌های اندرویدی است، به خصوص برنامه‌های رایگان یا ارزان‌قیمت که تعداد آن‌ها در گوگل‌پلی کم نیست. هرزمان پلی‌استور را باز کنید، تبلیغات همه‌جا هستند. گوشی‌های ارزان‌قیمت‌تر ممکن است تبلیغات را در اعلان‌ها هم نمایش دهند که واقعا اعصاب‌خوردکن است.

این گزینه یک مانع برای فروش گوشی‌های اندرویدی است. سیستم‌عامل iOS هیچ تبلیغی ندارد، اما برنامه‌های گران‌قیمتی دارد که شاید فرهنگ آن هنوز بین مردم ما جا نیفتاده و البته با قیمت دلار، عده کمی حاضر می‌شوند چند صد هزار یا چند میلیون تومان هزینه کنند. در اندروید، برنامه‌های رایگان بیشتر هستند، اما رایگان بودن یعنی تبلیغات بی‌پایان!

۵. برنامه‌های اضافه و بی‌استفاده زیادی دارد

اکثر سازندگان دستگاه‌های اندرویدی مجموعه برنامه‌های خاص خود را روی گوشی‌های تولیدشده نصب می‌کنند. بعضی اوقات این برنامه‌ها تکراری، بلااستفاده و اضافی هستند. برای مثال، بعضی تولیدکنندگان مثل سامسونگ، برنامه ایمیل مخصوص خودش را دارد، اما برنامه Gmail را هم روی گوشی نصب کرده و بعد از خرید با دو برنامه ایمیل مواجه خواهید شد که یکی از آن‌ها کاملا اضافه است. این مورد برای مرورگر و برنامه‌های دیگر هم صادق است. 

در اکثر موارد نمی‌توانید این برنامه‌ها را حذف کنید، اما می‌توانید برنامه‌های داخلی که نیازی به آن‌ها ندارید غیرفعال کنید. غیرفعال کردن باعث نمی‌شود فضای اشغال شده توسط برنامه‌ها خالی شود! پس برنامه‌های اضافی که روی گوشی‌های اندروید نصب می‌شوند، در اکثر موارد هم بلااستفاده هستند، هم فضای گوشی را اشغال می‌کنند.

جمع‌بندی ؛ مزایا و معایب گوشی‌های اندرویدی

اندروید محبوب‌ترین سیستم‌عامل موبایل است و برای این محبوبیت دلیل موثقی دارد! استفاده از آن آسان است، میلیون‌ها برنامه دارد و نوآوری‌های زیادی در آن دیده می‌شود. گوشی‌های اندرویدی از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار یا بیشتر متغیر هستند و برای هر کس با هر بودجه‌ای در دسترس است. 

البته این سیستم‌عامل بی‌نقص نیست و ایرادات بزرگی دارد که امیدواریم در آینده همه آن‌ها حل شود! اما انعطاف‌پذیری این سیستم‌عامل به این معنی است که اگر هنگام کار کردن با آن، مشکلاتی داشته باشید، رفع آن‌ها ساده است.