خط تولید گوشی‌های سامسونگ در خانواده گلکسی S طی چند سال اخیر کاملا تکامل یافته است و از دو مدل پرچم‌دار، به سه مدل رسیده است. اما مسلما مهم‌ترین و بهترین تغییر، گل سرسبد این خط تولید، یعنی گلکسی S اولترا (Galaxy S Ultra) است. گلکسی S21 اولترا محصول سال ۲۰۲۱، اگرچه یک گوشی فوق‌العاده عالی است، اما برخی از ویژگی‌های اصلی خود را از دست داده است و با گوشی‌های دیگر رقابتی نخواهد داشت. امروز در موبایلتو به نقد و بررسی گلکسی S21 اولترا می‌پردازیم و درباره مزایا و معایب آن صحبت می‌کنیم.

با نگاهی به جدول مشخصات این محصول می‌توان فهمید ارتقای شگفت‌انگیزی در قسمت دوربین این گوشی اتفاق افتاده است و این دستگاه با نه یک، که با دو لنز تله‌فوتو عرضه شده است. یکی از آن‌ها زوم اپتیکال ۱۰ برابر و دیگری زوم اپتیکال ۳ برابر دارد و انعطاف‌پذیری و قابلیت‌های دوربین را به طور شگفت‌انگیزی بالا می‌برد.

از سنسور اصلی هم نباید غافل شویم. این سنسور، نسل دوم دوربین ۱۰۸ مگاپیکسلی سامسونگ است که تغییرات قابل توجهی داشته و در ادامه بیشتر درباره آن صحبت می‌کنیم. علاوه بر این، پنل Dynamic AMOLED 2X نرخ تازه‌سازی ۱۲۰ هرتز دارد و با وضوح ۱۴۴۰ پیکسل عرضه شده است. این نمایشگر روشن‌تر است و از نرخ تازه‌سازی ۱۰ تا ۱۲۰ هرتز را پشتیبانی می‌کند و البته دقیقا مثل نوت ۲۰ اولتراست.

طراحی و ساخت؛ تفاوت را احساس کنید

گوشی‌های سری S21 از نظر طراحی و در مقایسه با گوشی‌های S20 کمی کوچک‌تر هستند، اما همین تفاوت کم هم خیلی به چشم می‌آید. محل قرارگیری دوربین یکسان است و قاب رویی (صفحه‌نمایش) هم مثل نسل قبل است، اما تغییرات بزرگ در جزئیات طراحی این گوشی‌ها نهفته است. بیایید درباره ماژول دوربین پشت گوشی در گلکسی S21 اولترا صحبت کنیم.

به نظر می‌رسد سامسونگ به ماژول‌های بزرگ و برجسته دوربین علاقه خاصی پیدا کرده و اصلا فکر نمی‌کند ممکن است این طراحی روی نظر مشتری تاثیر بگذارد. این مسئله در گوشی سامسونگ گلکسی S21 اولترا هم دیده می‌شود و اگرچه این ماژول بزرگ و کاملا برجسته است، اما همین ماژول دوربین باعث برجسته شدن گلکسی  S21 اولترا می‌شود. طراحی سامسونگ را دوست داریم، این ماژول یک قطعه کاملا آلومینیومی است و به طور یکپارچه به داخل فریم گوشی هدایت می‌شود.

Galaxy S21 Ultra Design

قاب رویی یا همان نمایشگر با لایه محافظ Gorilla Glass Victus پوشانده شده، در حالی که قاب پشتی هم از شیشه است و روی آن روکش محافظ کورنینگ گوریلا گلس است، اما نسل آن مشخص نیست.

راستش را بخواهید، این گوشی کمی بزرگ و سنگین و بددست است! وزن آن ۲۲۷ گرم است و ضخامت آن ۸.۹ میلی‌متر و این ضخامت بدون در نظر گرفتن ماژول دوربین است. با توجه به اینکه دستگاه از شیشه و فلز ساخته شده است و یک باتری ۵۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی در آن قرار گرفته، این وزن قابل درک است. سخت‌افزار دوربین و لنزهای آن هم احتمالا باعث وزن اضافی آن شده‌اند.

شیشه مات قاب پشتی نرم، جذاب و لوکس است. روکش مات در برابر جذب اثر انگشت و لکه مقاوم است، ولی متاسفانه به دلیل وجود فلز در فریم این گوشی و هم‌چنین گوشه‌های خمیده آن، لغزندگی گوشی به وضوح حس می‌شود و این تنها نقطه ضعف طراحی است. بعد از خرید گوشی باید حتما از قاب محافظ استفاده کنید.

بله، می‌دانیم که سال ۲۰۲۱ است و لبه‌های نازک نمایشگر یک ویژگی عادی شده است، اما گوشی‌های خانواده S21 و به خصوص نسخه اولترا، نازک‌تر هم هستند، حتی اگر مقدار کاهش حاشیه‌ها خیلی کم باشد! لبه پایینی به طور قابل مشاهده‌ای کمتر از نسل قبل است، ولی هم‌چنان جزو حاشیه‌های ضخیم به حساب می‌آید.

قسمتی که ما را شگفت‌زده کرد، بلندگوی بالایی گلکسی S21 اولتراست که به عنوان هدفون هم عمل می‌کند و صدای مخاطب را از آن‌جا خواهید شنید. این قطعه به حدی کوچک است که به سختی می‌توانید متوجه آن شوید. این قطعه فقط در صورتی دیده می‌شود که گوشی را در زاویه درست بگیرید. با این که این قطعه بسیار کوچک است، اما صدایی که از آن خارج می‌شود بسیار بلند و قدرتمند است. 

در مورد دکمه‌ها و اسکنر اثر انگشت باید بگوییم همه آن‌ها از موقعیت خوبی برخوردار هستند و بدون نیاز به فشار اضافه کار می‌کنند و پاسخ می‌دهند.

سخت‌افزار و عملکرد

وقتی نوبت به ارتقا می‌رسد، گلکسی S21 اولترا در تقابل کامل با دو خواهر و برادر کوچک‌تر خود قرار دارد. این گوشی در قسمت سخت‌افزار ارتقا داشته و بالاتر از آن‌ها قرار می‌گیرد، در حالی که دو نسخه دیگر یعنی S21 و S21 پلاس از نظر سخت‌افزاری، نسخه‌های متوسط‌تری هستند.

بیایید با صفحه‌نمایش شروع کنیم. نمایشگر این گوشی هم‌چنان Dynamic AMOLED 2X است، اما این بار می‌توانید رزولوشن ۱۴۴۰ پیکسل با نرخ تازه‌سازی ۱۲۰ هرتز را تجربه کنید. کنترل سرعت تازه‌سازی تطبیقی (Adaptive Refresh Rate) در گلکسی نوت ۲۰ معرفی شد، اما بسته به سناریو، در گلکسی S21 اولترا کنترل دقیق‌تری هم روی نرخ تازه‌سازی خواهید داشت. این گوشی از قلم S Pen هم پشتیبانی می‌کند. البته مثل گلکسی نوت جای قلم ندارد، اما اولین پرچم‌دار خانواده گلکسی S است که ویژگی‌های قلم گلکسی نوت را ارائه می‌دهد.

صفحه‌نمایش گلکسی اس ۲۰ اولترا

به‌روزرسانی سالانه تراشه هم اتفاق افتاده است. کسانی که در کره جنوبی، چین و ایالات متحده زندگی می‌کنند، گوشی با تراشه اسنپدراگون ۸۸۸ را دریافت می‌کنند، در حالی که بقیه قسمت‌های جهان تراشه اگزینوس ۲۱۰۰ را خواهند داشت. هر دو چیپ‌ست با معماری ۵ نانومتری ساخته شده‌اند، اما این بار سامسونگ قول داده است اختلاف عملکرد این دو تراشه را از بین ببرد. جالب است بدانید خوشبختانه تست‌های اولیه نشان می‌دهد حتی در بعضی موارد اگزینوس ۲۱۰۰ از اسنپدراگون ۸۸۸ هم سریع‌تر است. 

بخش دوربین هم از عشق و محبت سامسونگ نسبت به خودش بهره‌مند شده است. سنسور ارتقایافته ۱۰۸ مگاپیکسلی ISOCELL HM3 از سامسونگ، در مقایسه با نسل قبل عملکرد بهتری دارد و فوکوس خودکار هم دارد که یکی از معایب نسل قبل بود و در این گوشی رفع شده است.

هم‌چنین یک دوربین با بزرگ‌نمایی اپتیکال ۱۰ برابر هم وجود دارد که از سنسور ۱۰ مگاپیکسلی استفاده می‌کند و بزرگ‌نمایی پریسکوپ آن دو برابر غول سال ۲۰۲۰ یعنی Huawei P40 Pro+ است و باعث شکستن نور می‌شود و تضمینی برای تصویری تمیزتر و شفاف‌تر است.

سنسور ۱۰ مگاپیکسلی یکسانی هم برای بزرگ‌نمایی اپتیکال سه برابر در نظر گرفته شده و برای مواقعی به کار می‌رود که نیازی به زوم ۱۰ برابر نداشته باشید. این باعث می‌شود گلکسی S21 اولترا به یکی از پرکاربردترین و انعطاف‌پذیرترین دوربین‌های بازار در سال ۲۰۲۱ تبدیل شود. لنز فوق عریض ۱۲ مگاپیکسلی با فوکوس خودکار یک ارتقای چشم‌گیر و فوق‌العاده به حساب می‌آید و باعث می‌شود عکس‌های کلوس‌آپی که می‌گیرید بهتر باشند.

در آخر، دوربین سلفی ۴۰ مگاپیکسلی بالای نمایشگر قرار دارد و می‌تواند با وضوح 4K و سرعت ۶۰ فریم بر ثانیه فیلم‌برداری کند.

فکر کنم بد نباشد درباره حسگر اثر انگشت ارتقا یافته هم صحبت کنیم. این اسکنر هنوز از نوع اولترا سونیک است، اما در گلکسی S21 اولترا بزرگ‌تر و سریع‌تر شده است و به همین دلیل می‌توانید تفاوت را احساس کنید. کافی است خیلی آرام اسکنر را لمس کنید تا در عرض چند میلی‌ثانیه قفل دستگاه باز شود.

در کنار تمام به‌روزرسانی‌ها و مزایایی که گفته شد، چند مورد را هم عنوان کنیم که معایب یا پس‌رفت‌های این گوشی به حساب می‌آیند. این گوشی درگاه کارت حافظه جانبی ندارد و حافظه پایه آن ۱۲۸ گیگابایت است. شارژ سریع با سیم به سرعت ۲۵ وات محدود شده است و مثل سری ۱۲ آیفون، با خرید گلکسی S21 شارژری نخواهید داشت. جای تعجب است که سامسونگ چطور به این سرعت از اپل تقلید و شارژر را حذف کرده است.

نرم‌افزار و کارایی

همان‌طور که از نامش پیداست، OneUI 3.1 در مقایسه با سایر گوشی‌های سامسونگ که رابط کاربری OneUI 3.0 داشتند، تغییرات فزاینده‌ای در نرم‌افزار ایجاد می‌کند. سیستم‌عامل هم‌چنان مبتنی بر اندروید ۱۱ است. رابط کاربری، انیمیشن‌ها و تنظیمات یکسان هستند و البته تغییراتی هم در آن دیده می‌شود که قابل توجه است.

جمع‌بندی؛ امید به آینده

برای گوشی با چنین ویژگی‌هایی که کمتر از یک ماه است به بازار عرضه شده و البته هنوز در ایران در دسترس نیست، جمع‌بندی اولیه کمی سخت است. اما به نظر می‌رسد این گوشی گامی رو به جلو برای پرچم‌داران اولتراست و مطمئنا گوشی قابل توجهی خواهد بود. این گوشی یکی از پرچم‌داران تازه‌وارد سال ۲۰۲۱ است و باید دید تولیدکننده‌های دیگر برای رقابت یا هم‌سو شدن با این گوشی چه محصولاتی عرضه خواهند کرد و شرکت‌هایی مثل وان‌پلاس و اوپو که به داشتن گوشی‌هایی همه فن حریف با قیمت رقابتی شهرت دارند، چه چیزی برای عرضه خواهند داشت. 

نظر شما درباره پرچم‌دار جدید سامسونگ چیست؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.