خانواده ZTE Axon سابقه‌ای دیرینه و طولانی در ساخت اولین‌های صنعت گوشی‌های هوشمند دارد. حالا در سال ۲۰۲۱ با دوربین زیر نمایشگر به بازار آمده است تا باز هم صفت «اولین» را به خودش اختصاص دهد و اولین گوشی هوشمندی باشد که با این ویژگی به بازار عرضه می‌شود. این گوشی دقیقا همان چیزی بود که از ورود اولین گوشی با ناچ یا بریدگی نمایشگر منتظر آن بودیم. در نقد و بررسی ZTE Axon 20 5G با موبایلتو همراه باشید.

انتظار می‌رود چنین ویژگی پیشرفته و منحصر به فردی با سخت‌افزار درجه یک همراه باشد. با این حال، ZTE بازی امنی را آغاز کرده و دوربین زیر نمایشگر با ترکیبی از سخت‌افزار پیشرفته و میان‌رده همراه شده است. نقطه اصلی فروش این گوشی وضوح نمایشگر است. اگر از شر بریدگی‌های نمایشگر خلاص می‌شوید، باید یک نمایشگر بی‌نظیر هم داشته باشید.

طراحی و ساخت؛ زیبایی، زیبایی و باز هم زیبایی

بیایید اولین قسمت نقد و بررسی ZTE Axon 20 5G را با موضوعی بدیهی آغاز کنیم و آن هم ابعاد این گوشی است. خیلی سخت است نمایشگری ۶.۹۲ اینچی را در یک بدنه کامپکت و جمع و جور قرار داد، پس نباید انتظار معجزه داشته باشید. حاشیه‌های کناری نمایشگر در این گوشی باریک‌ترین نیستند و لبه بالا و پایین حاشیه‌های پهن‌تری دارند. در واقع بهترین سازنده و طراح گوشی‌های هوشمند هم که باشید، تقریبا غیر ممکن است چیزی از این بهتر بسازید. این گوشی بزرگ و پهن است و باید کار کردن با یک دست را از سرتان بیرون کنید. با این حال از وزن سبک این گوشی (۱۹۸ گرم) تعجب کردیم، چرا که این وزن برای گوشی هوشمندی با این ابعاد بسیار چشم‌گیر و فوق‌العاده است.

دوربین تنها چیزی نبود که ZTE توانست آن را زیر نمایشگر قرار دهد. حسگر اثر انگشت و چند حسگر دیگر مثل مجاورت و سنسور نور محیط هم زیر صفحه‌نمایش قرار دارند. بلندگوی مخاطب هیچ‌جایی از این گوشی پیدا نشد، بنابراین به احتمال زیاد یک ویبراتور پیزوالکتریک (Piezoelectric) جای آن را گرفته است. این ویبراتور به صفحه ضربه می‌زند و باعث لرزش و تولید صدا می‌شود. این طراحی را قبلا از شیائومی و هوآوی دیده بودیم و نکته خاص و جدیدی ندارد. در هر صورت، در قسمت‌های بعدی نقد و بررسی ZTE Axon 20 5G بیشتر در مورد نمایشگر، دوربین و کیفیت صدا صحبت خواهیم کرد.

طراحی و ساخت ZTE Axon 20 5G

ساختار کلی ZTE Axon 20 5G بسیار عالی است و کاملا یک گوشی لوکس و بالارده به حساب می‌آید. فریم گوشی از فلز ساخته شده و قاب جلو و پشت شیشه‌ای هستند. متاسفانه هیچ کدام از محافظ‌های Gorilla Glass برای این گوشی در نظر گرفته نشده است و فقط از یک روکش شیشه‌ای قدیمی استفاده شده است. اولین چیزی که بعد از دست گرفتن گوشی متوجه آن شدیم، احساس لغزندگی و سر بودن گوشی است. لغزنده بودن برای گوشی با این ابعاد اصلا خوب نیست. اما خوشبختانه رنگ گوشی به گونه‌ای است که لکه و اثر انگشت خیلی روی آن دیده نمی‌شود.

طراحی پشت گوشی واقعا زیباست. روی قاب پشتی فقط ZTE و Axon 20 5G را می‌بینید که البته بسیار ظریف هستند و اصطلاحا «تو ذوق نمی‌زنند». ماژول دوربین هم به خوبی طراحی شده و اصلا ضخیم نیست و واقعا خوب به نظر می‌رسد. این گوشی چهار دوربین و یک فلاش روی قاب پشتی دارد. البته به خاطر بیرون بودن ماژول دوربین، گذاشتن گوشی روی میز و روی سطح صاف باعث می‌شود کمی لق بزند و البته با استفاده از یک قاب محافظ این مشکل به طور کامل حل می‌شود.

موقعیت دکمه‌ها روی لبه‌ها عالی است! دکمه پاور طرح ظریفی دارد و ارتفاع خوبی هم دارد. انگشت شست دقیقا روی آن قرار می‌گیرد. دکمه یکپارچه تنظیم صدا وجود ندارد، چون دکمه‌های افزایش یا کاهش صدا جدا هستند. این تصمیم تا حد زیادی خوب و هوشمندانه است، چون با دقت بیشتری دکمه‌ها را انتخاب می‌کنید و بدون نیاز به نگاه کردن، دقیقا می‌دانید کدام دکمه را فشار خواهید داد.

به لبه پایینی گوشی می‌رسیم، جایی که پنجره مشبک بلندگو، درگاه USB-C و درگاه سیم‌کارت وجود دارد و این درگاه یک سینی هیبریدی دارد. می‌توانید دو سیم‌کارت یا یک سیم‌کارت و یک کارت حافظه جانبی در این سینی قرار دهید.

نمایشگر

بدون شک بهترین قسمت این گوشی نمایشگر بزرگ OLED آن است. ابعاد این نمایشگر ۶.۹۲ اینچ است و وضوح تصویر ۲۴۶۰x۱۰۸۰ پیکسل دارد. این نمایشگر نرخ تازه‌سازی ۹۰ هرتز هم دارد و از فناوری HRR هم پشتیبانی می‌کند. 

حداکثر روشنایی ثبت شده در حالت دستی با عدد ۴۰۶ نیت است که خیلی چشم‌گیر نیست. متاسفانه این نمایشگر از حالت Max Auto هم بهره نبرده و به همین دلیل راهی برای روشن شدن صفحه‌نمایش وجود ندارد. شاید دردناک باشد، اما انتظار خواندن متون با وضوح بسیار بالا زیر نور خورشید نداشته باشید.

نمایشگر ZTE Axon 20 5G

حالا درباره مهم‌ترین قسمت صحبت می‌کنیم؛ دوربین سلفی زیر نمایشگر! پنلی که در این گوشی استفاده شده، با فناوری Visionox سازگار است. یک کاتد با شفافیت بالا، یک ماتریس OLED و یک ماتریس شفاف زیر روکش شیشه‌ای نمایشگر قرار دارند. برای به حداقل رساندن تاثیر شیشه روی کیفیت دوربین سلفی، از مدار و ماتریس ویژه‌ای استفاده شده است. نظر ما و بسیاری از منتقدان گوشی‌های هوشمند این است که ZTE در انجام این کار که اولین محصول با این ویژگی است، واقعا خوب عمل کرده است. طراحان این گوشی توضیح می‌دهند که رساندن نور کافی به سنسور دوربین، بزرگ‌ترین چالش آن‌ها بوده است، بنابراین مربع کوچکی از ماتریس OLED رزولوشن کمتری دارد تا نور به راحتی از نمایشگر عبور کند و به دوربین برسد. به همین دلیل مولفه‌های UI که از این پچ یا مربع عبور می‌کنند، ممکن است کمی دندانه‌دار به نظر برسند.

«بریدگی» دوربین از زوایای خاصی که رنگ پس‌زمینه گوشی روشن باشد، کمی مشخص است. در غیر این صورت اصلا متوجه محل قرارگیری دوربین نخواهید شد، مگر اینکه دقیقا بدانید به کجای نمایشگر نگاه کنید. قرارگیری دوربین زیر نمایشگر و عدم وجود بریدگی یا ناچ با اشکال مختلف، برای بازی کردن و فیلم دیدن بسیار خوب است. اگر فکر می‌کنید خیلی به دوربین نگاه می‌کنید، گوشی را به حالت تاریک ببرید و از دوربین راحت شوید. اگر هم نمی‌خواهید حالت تاریک گوشی را فعال کنید، می‌توانید محتوا را کمی پایین‌تر بیاورید و نوار وضعیت را به صورت پیش‌فرض و مشکی رها کنید، در این صورت هم دیگر محل قرارگیری دوربین را نخواهید دید.

باتری؛ ناامیدکننده

برای گوشی هوشمندی که یک نمایشگر بزرگ ۶.۹۲ اینچی با پنل OLED دارد، انتخاب باتری ۴۲۲۰ میلی‌آمپری خیلی هوشمندانه و خاص نیست. این باتری در حالت وب‌گردی، پخش فیلم و بازی امتیاز خیلی خوبی کسب نکرد و فقط ۸۲ ساعت زمان کاربری داشت. این باتری در حالت استندبای (آماده به کار) هم نتایج خوبی کسب نکرد و رقبا با چیپست و مشخصات باتری مشابه، عملکرد بهتری داشتند. ما نمایشگر را با نرخ تازه‌سازی ۶۰ هرتز هم آزمایش کردیم، اما تاثیر چندانی در طول عمر باتری نداشت.

سرعت شارژ

گوشی ZTE Axon 20 5G با شارژری عرضه می‌شود که از فناوری شارژ سریع Quick Charge 4+ پشتیبانی می‌کند. البته Axon 20 5G با شارژر ۳۰ واتی هم شارژ می‌شود، اما خیلی مطمئن نیستیم با چه ولتاژ و آمپری باید آن را شارژ کرد که باتری آسیب نبیند، بنابراین به شارژر خود دستگاه بسنده می‌کنیم.

این گوشی در مدت ۳۰ دقیقه تا ۶۲ درصد و در مدت یک ساعت از صفر تا صد شارژ می‌شود.

نرم‌افزار و کارایی

گوشی موبایل Axon 20 5G با آخرین نسخه MiFavor ZTE (نسخه ۱۰.۵) کار می‌کند. به نظر می‌رسد این رابط کاربری با Nubia UI خیلی متفاوت است، اما یک نکته مشترک دارند. هر دوی آن‌ها لانچرهایی دارند که سعی کردند نسخه ۱۰ اندروید را هر چه ساده‌تر و سبک‌تر حفظ کنند و با چند تغییر تمیز و ظریف، کارایی گوشی را افزایش دهند.

سخت‌افزار و عملکرد

در این قسمت از نقد و بررسی ZTE Axon 20 5G درباره سخت‌افزار و عملکرد این گوشی صحبت می‌کنیم. این گوشی با تراشه اسنپدراگون 765G کار می‌کند که با معماری ۷ نانومتری طراحی شده است. تراشه اصلی یک پردازنده هشت‌هسته‌ای است که از یک هسته Kryo 475 Prime با توان پردازشی ۲.۴ گیگاهرتز، یک هسته Kryo 475 Gold با توان پردازشی ۲.۲ گیگاهرتز و شش هسته Kryo 475 Silver با توان پردازشی ۱.۸ گیگاهرتز تشکیل شده است. هسته‌های قوی‌تر برای پردازش‌های سنگین و کارهای حرفه‌ای‌تر و هسته‌های ضعیف‌تر برای کارهای سبک‌تر استفاده و باعث صرفه‌جویی در مصرف باتری می‌شوند. پردازنده گرافیکی Adreno 620 پردازش‌های گرافیکی سنگین را بر عهده دارد. این گوشی با دو پیکربندی، رم ۶ و ۸ گیگابایت و حافظه داخلی ۱۲۸ و ۲۵۶ گیگابایت عرضه شده است. این تنوع برای بازار خوب است و هر کس با توجه به کارایی و نیازش، گزینه‌ای را انتخاب می‌کند.

دوربین‌ها

دوربین نقش مهمی در این گوشی دارد. روی قاب پشتی چهار لنز دیده می‌شود که لنز اصلی همان لنز ۶۴ مگاپیکسلی محبوب است و به طور موثر عکس‌های ۱۶ مگاپیکسلی تولید می‌کند. این سنسور بسیار بزرگ است و ابعاد آن 1/1.72 اینچ است و ابعاد پیکسل آن ۰.۸ میکرومتر است. گشودگی دریچه دیافراگم گوشی هم f/1.8 است. 

دوربین Axon 20 5G

دوربین دوم یک لنز فوق عریض است که وضوح نسبتا کمی دارد؛ این لنز فقط ۸ مگاپیکسل وضوح و دیافراگم f/2.2 دارد و میدان دید آن ۱۲۰ درجه است که نسبتا وسیع و خوب است. در مورد دو سنسور دیگر، یکی از آن‌ها لنز تشخیص عمق و دیگری برای عکاسی ماکرو است. 

دوربین سلفی هم در زیر نمایشگر قرار گرفته و از وضوح بالایی برخوردار است، اما این دوربین بر خلاف سنسور اصلی، پیکسل‌ها را خنثی نمی‌کند و خروجی تصاویری که این دوربین ثبت می‌کند، واقعا ۳۲ مگاپیکسل است و دیافراگم آن هم f/2.0 است. 

اگر شرایط نوری محیط خوب باشد، عکس‌هایی که این دوربین‌ها می‌گیرند بسیار خوب، شفاف و با جزئیات مناسب هستند و رنگ‌ها هم به خوبی و با دقت کافی ثبت می‌شوند. نویز هم در بعضی تصاویر کمی دیده می‌شوند، ولی در کل تلاش زیادی شده تا نویز تصاویر به حداقل برسد. 

لنزهای ماکرو، فوق عریض و تشخیص عمق هم مثل اکثر رقبا و گوشی‌های هم‌رده و موجود در بازار عمل می‌کنند و نکته خاص و برجسته‌ای درباره آن‌ها وجود ندارد. عکاسی در شب هم بدون وجود حالت شب (Night Mode) به خوبی انجام می‌شود و سایه‌ها جزئیات زیادی دارند و سایه‌روشن‌ها به خوبی تفکیک و متعادل شده‌اند. البته مثل اکثر گوشی‌ها در این رده کاربری و قیمت نباید انتظار عکاسی فوق‌العاده داشته باشید، اما در کل کیفیت تصاویر خوب است و نویز نسبتا کمی دیده می‌شود. تصاویری که در شب گرفته شدند، جزئیات بسیار خوبی دارند و این گزینه واقعا قابل توجه و خوشحال‌کننده بود.

جمع‌بندی

همیشه یکی باید اولین باشد و در این مورد، ZTE Axon 20 5G است!‌ گوشی هوشمندی که با اولین نسل از تکنولوژی دوربین زیر نمایشگر عرضه شده و در عین حال که بسیار جذاب است، به همان اندازه ناامیدکننده هم هست. مسئله این است که دوربین سلفی زیر نمایشگر عکس‌های نسبتا تاری می‌گیرد و برای سال ۲۰۲۰ و حتی ۲۰۲۱ استاندارد نیست. در صفحات با رنگ روشن هم یک مربع کوچک قابل مشاهده است که البته خیلی مهم نیست و می‌توانیم آن را نادیده بگیریم، زیرا در اکثر موارد به ندرت دیده می‌شود.

جمع‌بندی

با اینکه این گوشی کاملا نوآورانه و منحصر به فرد است، اما فقط همین گزینه آن را خاص کرده است. این گوشی یکی از بزرگ‌ترین نمایشگرهای موجود را هم دارد. نمایشگر ۶.۹۲ اینچی واقعا جذاب است و برای بازی، تماشای فیلم و خواندن متون مختلف واقعا خوب است. عمق رنگ ۱۰ بیتی و نرخ تازه‌سازی ۹۰ هرتز هم خوب است. اما نبود حالت روشنایی خودکار باعث می‌شود این نمایشگر بهترین نباشد!

در نهایت باید گفت طول عمر باتری نسبتا کوتاه و دوربین سلفی با کیفیت پایین خیلی قابل قبول نیستند. تمام قسمت‌های دیگر این گوشی با انتظارات ما برای یک گوشی پرچم‌دار و میان‌رده مطابقت دارد. اما هنوز راه زیادی در پیش است تا این فناوری به بهترین شکل به ثمر بنشیند و بهترین گوشی سال خلق شود.